De Basenji is een kleine, compacte hond die bekend staat om zijn hoge energieniveau en intelligentie. Het ras is een van de meest populaire honden ter wereld. Hier is een overzicht met de gemiddelde maten van een Basenji:

– Gemiddeld gewicht: 10-15 pond (4,5-6,8 kg)
– Gemiddelde hoogte bij de schoft: 15-17 inch (38-43 cm)
– Gemiddelde levensduur: 12-14 jaar

De Basenji is in veel opzichten uniek en heeft actieve en moedige eigenschappen. Iedereen die ervan droomt om een kleine hond te hebben met veel energie en bedrijvigheid, moet overwegen om een Basenji te adopteren. Maar voor je een Basenji aanschaft, vraag je jezelf af, ben ik in staat om een goede verzorger voor dit veeleisende ras te zijn?

Basenji Uiterlijk

De Basenji is een unieke hond en heeft een sterk onderscheidend uiterlijk. Hun vergelijking hebben ze vaak met een vos. Basenji’s zijn klein van stuk, meestal een schofthoogte van maximaal 43 cm. Ze hebben een bevederd achterlijf en een dunne nek. Meanwhile, hun kop is breed en rond, met matig gevulde jukbeenderen. Oren staan rechtop en Borst is vrij breed, met een zwakke korte, eenvoudige staart. Basenji’s hebben meestal een zwarte melkwitte vacht met tan patches. Hun ogen zijn gewoonlijk donkerbruin maar verschillend van kleur. Afgezien daarvan hebben ze ook een zwarte neus en paarse voetzolen.

Basenji Jas

Basenji Jas is een bijzondere hond, die stamt uit Afrika. Deze afstamming zorgt voor een aparte uitstraling. Jassen spreken extra tot de verbeelding door hun relatief grote oren en klein lijfje. Ze zijn verder slim, lief, betrouwbaar maar ook eigengereid en behoorlijk onafhankelijk. Basenji’s staan bekend om hun lage schurkengehalte, dus ben je op zoek naar een onstuimige begeleider, is Jas niet de juiste keuze. Toch hoort hij bij de brackegroep, dus een duidelijke en consequente training vanuit je als leider is aan te bevelen. Jassen hebben veel beweging nodig en genieten van een actief leven met hun baasje. Vergeet ook niet om ze regelmatig te borstelen, te knippen en te wassen om verzorging te bieden.

Basenji Temperamente

De Basenji is een verstandige en voorkomende hond die als gezelschapshond wordt gehouden. Hoewel ze tam zijn en hecht aan hun baas, hebben ze ook sterke bepaalde onafhankelijke trekjes. De meeste Basenji’s nodigen geen vreemden uit, dus verwacht niet dat ze vreemdelingen verwelkomen of klaar staan om op straat te spelen. Ze behouden hun speelsheid wel als ze opgegroeid zijn met andere honden. Verder zijn Basenji’s meestal informele, genuanceerde dieren, ze vechten niet om territorium of voedsel, zijn lief voor kinderen en spelen graag met speelgoed. Ze zijn meestal stil en kunnen zelfs een voorkeur hebben voor dwalen en hun eigen avonturen beleven. Basenjis hebben een robuust, intelligent en verantwoordelijk karakter, wat hen uniek maakt als gezelschapshond.

Hondentraining voor Basenji

Hondentraining voor Basenji is een uitdaging, maar ook een gratifying ervaring. Basenjis hebben niet dezelfde behoefte aan kracht en discipline als andere hondenrassen, maar hun energie en intelligentie maken voor een uitdaging in het trainen. Ze hebben een aparte aanpak en technieken nodig om de beste potentieel te behalen. Hondentraining voor Basenji zou positieve versterking en lichte discipline moeten gebruiken, als met alle honden. De resultaten zullen varieren afhankelijk van je consistentie, de motivatie van je hond, en de kennis van het trainingsgebied. Door deze unieke benadering te hanteren zullen beide jij en je hond genieten van een betere relatie.

Basenji verzorging

De Basenji is een prachtige, speelse hond die volledige verzorging nodig heeft. Ze hebben baat bij regelmatig borstelen om verzorging van de vacht. Ze hebben ook korte maandelijkse wandelingen nodig om fit en gezond te blijven. Voor Basenjis is het belangrijk dat voldoende spelen, knuffelen, interactie en training worden gecombineerd met consistente discipline. Ook is het belangrijk om op de hoogte te blijven van hun voedingsvoorschrift, om te voorkomen dat ze te veel of te weinig eten. Routine medische checkups en vaccinaties zijn ook fundamenteel voor hun algehele gezondheid. Basenjis hebben dus liefde en zorg nodig om hun gezondheid en welzijn op peil te houden.

Basenji Ras Geschiedenis

De Basenji is een van de oudste hondenrassen ter wereld. De ras werd eerst gezien in Centraal-Afrika, waar het ras al eeuwenlang wordt gebruikt voor jacht. De Franse missieremondsmensen die er naartoe gingen, waren onder de indruk van de snelle en slimme beesten. Zij begonnen stambomen bij te houden en de Basenjis naar Europa te exporteren. Tegenwoordig worden Basenjis over de hele wereld gebruikt als gezelschapsdieren en nog steeds als jachthond. Onervaren eigenaren zouden van deze prachtige hond kunnen genieten, mits ze de juiste verzorging en training geven.

Basenji Gezondheid

Basenjis zijn bekend om hun stevige en gezonde lichaam. Het is belangrijk dat ze goed worden verzorgd, zodat ze een goed gezond leven kunnen leiden. Deze honden hebben lage gevoeligheid voor ziektes, hoewel het beter is om regelmatige controles bij de dierenarts te laten uitvoeren. De algemene gezondheid must regelmatig worden gecontroleerd. Het hebben van geregelde voedingsgewoonten en het leuke spelen met je Basenji is ook erg belangrijk om ervoor te zorgen dat hun gezondheid perfect is. De basenji’s hebben rasspecifieke aandoeningen zoals fanconi-syndroom. Daarom is het ook belangrijk om een goede verzekering voor je hond af te sluiten, zodat je het risico verkleint dat je moet betalen voor eventuele ziekte.

Basenji Ras Samenvatting

Nederlanders, zou jij graag hebben dat je hond jou elke dag verrast met zijn slimme zijn? Als dat je antwoord ja is, is de Basenji de geschikte hond voor jou!

Basenjis zijn middelgrote, draadharige honden die worden gebruikt als jachthonden maar veelzijdiger kunnen worden getraind. Dankzij hun extreem hoge intelligentie kunnen Basenjis goed worden getraind en ze zijn uiterst trouwe leden van hun gezin. Hun energieke persoonlijkheid helpt bij het aanleren van trucs.

Houd er echter rekening mee dat Basenjis een hoge energie hebben die liefde vraagt om te worden afgereageerd. Geschikt voor avontuurlijke eigenaars die redelijk actief zijn, is Basenjis worden meestal getraind voor jachttochten en andere buitensporten zoals flyball, freestyle en kooihondenraces. Basenjis komen uit Afrika, dus dit ras heeft een sterke roep om te wroeten en te graven.

De Basenji is een uitstekende hond voor energieke eigenaars die op zoek zijn naar een slimme, sympathieke en getalenteerde huisdier. Dankzij hun aangeboren leervermogen en sociale vaardigheden kunnen Basenji-eigenaars worden getraind en vermaakt zonder te veel moeite te doen.