De Shiba is een van de meest geliefde hondenrassen in Japan, bekend om zijn grote intelligentie, trouw en speelsheid. De gemiddelde Shiba weegt tussen de 13 en 19 kilogram, en heeft een gemiddelde schouderhoogte tussen de 35 en 41 centimeter. De gemiddelde levensduur is ongeveer 12-15 jaar.

De Shiba heeft een rechtopstaande oor en een korte staart, waardoor hij stevig en sterk lijkt. Konijnen, herten en zelfs vossen hebben het voorkomen dat kenmerkend is voor de Shiba. Veel mensen hebben gezien dat deze hond een gezicht en een lichaam heeft dat veel weg heeft van een luipaard. De Shiba kan vele kleuren hebben, waaronder zwart en grijs, rood en bruin, of zelfs een dubbel vel.

Wil je een goede relatie met je Shiba ontwikkelen? Wat is het beste trainingsschema voor deze loyale compagnon? Hoe verzorget je de Shiba? Aan al deze vragen gaan we tegenoverstellen in deze informatieverstrekking, en je Shiba beter leert kennen.

Shiba Uiterlijk

De Shiba is de kleinste van de vier bekende Japanse hondenrassen.De vacht van een Shiba is zacht en dichter dan die van andere honden.Volwassen exemplaren hebben meestal een dubbele-laag coat die bestaat uit een zachte buitenlaag met een dichte, wollig onderlaag.Shibas komen in variëteiten van rood, zwart en wit, met of zonder bles- en kenmerken die een karakteristiek patroon vormen.De kop van een Shiba is breed en hoekig met een krachtige kaak en medium grote oren die rechtop staan.Het lichaam is gezet maar atletisch met een kort, gemiddeld minimale slank rug.De poten zijn kort en slank zoals die van een vos.Alsof de universele voetmaten, Shiba gezinnen zijn kleiner dan meeste andere hondenrassen, met volwassen exemplaren gemiddeld slechts ongeveer 25 cm hoog. Hun afstamming heeft hun een betrouwbare, koelzinnig karakter gegeven en als zodanig zijn Shibas meestal loyale maar rustige metgezellen.

Shiba Jas

Shiba Jas is één van de meest populaire Japans honden in Europa. Hij is zeer intelligent en makkelijk trainbaar. Ondanks zijn kleine lichaam is hij erg energiek. Jas heeft een uitgesproken persoonlijkheid en een grote interesse in zijn omgeving. Daarnaast is hij zeer trouw aan zijn eigenaar en zal vriendelijk en vrolijk zijn. Zoek geen boxers of Duitse herders maar krijg een Shiba Jas als gezinshond. Door zijn snelle leerhouding kun je veel plezier beleven aan het trainen ervan. Hij heeft geen uitgebreide verzorging nodig, met af en toe borstelen om gedragsproblemen te voorkomen. Met de juiste training en toewijding kan je veel plezier beleven aan je Shiba Jas.

Shiba Temperament

De Shiba is een gedisciplineerde, behoudende en eerlijke hond die zijn loyaliteit naar zijn eigenaar trouw toont. Ze zullen eigenaars niet aanhoudend blijven volgen aangezien ze vrij onafhankelijk zijn, maar ze zullen volop voor hun eigenaar plezier maken. De Shiba is vaak een perfectionist en streeft naar perfectie. Door hun zelfvertrouwen hebben ze de neiging te denken dat ze de baas zijn, en dus zal de eigenaar consistente training moeten geven om er voor te zorgen dat de Shiba leert wie er in huis de baas is. De Shiba’s zijn bazig en hebben een wil van staal, maar zijn erg trouw. Als ze ergens niet van houden zullen ze het duidelijk laten merken.

Hondentraining voor Shiba

Hondentraining voor de Shiba is belangrijk om hen te helpen hun natuurlijke energie te controleren. Gemiddeld genomen, zijn het intelligente en energieke honden die makkelijk te trainen zijn. Shiba Inu’s hebben oefening nodig, ook als ze binnen leven. Shiba Inus hebben een bovengemiddelde aantrekkingskracht op andere dieren, dus als u in het openbaar loopt, is het belangrijk dat uw Shiba goed getraind is om op commando’s te luisteren. Hondentraining moet rustig en consistent worden aangepakt. Shiba Inus kunnen veel plezier beleven aan verschillende activiteiten zoals tricks, agility, rally en zelfs wedstrijden zoeken. Met de juiste training, kunnen Shiba Inu’s het beste uit veel situaties halen.

Shiba Grooming

Shiba’s hebben een korte, glad aanvoelende vacht die gemakkelijk te verzorgen is. Hoewel ze geen frequente borstelen of baden nodig hebben, moeten ze wel regelmatig gekamd worden om knopen en tangen te verwijderen. Om de dag bij het borstelen is voldoende. Bij bijzonder veel verzorging en hygiëne tijdens de winterse periode, salons en drogisten voor hondenproducten hebben soms vachtpomades die goed werken om de verzorging eenvoudig te maken. Hierdoor blijft de vacht glanzend en voorkomt het knopen en tangen. Bovendien hebben Shiba’s een meer laagblijvende vacht die minder moeite kost op de lange termijn. De oren vereisen een goede verzorging, wekelijks vegen om ook oormijt te voorkomen.

Shiba Rasgeschiedenis

De Shiba is een Japanse hond die al eeuwenlang populaire en waardevolle bezittingen zijn voor families. Hij werd vaak gebruikt voor jagen, waardoor hij een goed ontwikkelde instincten heeft. Door zijn natuurlijke verdedigingsmechanisme, is de Shiba de slechts één Japanse ras dat niet is gekruist met andere rassen, waardoor het typische zijn uiterlijk intact is gebleven.De Shiba is aanbevolen als waakhond, omdat hij een aardig basisingstinct heeft en een zeer waakzaam is aard. De Shiba is één van de weinige rassen die aanwezig was voor de tweede wereldoorlog, waarbij veel Japans hondenrassen verloren gingen.

Shiba Gezondheid

De Shiba is een middelgrote, energieke hond die een goede gemiddelde gezondheid heeft.Het is belangrijk om de Shiba goede voeding, regelmatig onderhoud en bezoek aan de dierenarts te geven. De Shiba’s hebben niet veel bijzonder dure of specifieke medische behoeften. Vaccinaties zijn nodig om de gezondheid van uw Shiba te handhaven. Regelmatige controles door de dierenarts helpen om gezondheidsproblemen op te sporen en te voorkomen dat ze ernstig worden. De algemene gezondheidszorg die de Shiba nodig heeft is gelijk aan dat van elke andere middelgrote hond.

Shiba Ras Samenvatting

Heb je ooit overwogen een Shiba inu als huisdier? Deze vrolijke en energieke Japanse hondensoort heeft veel te bieden als het gaat om liefde, loyaliteit en gezelschap. Maar welke baasjes zouden er het beste bij passen?

Shiba Inus zijn geweldige gezinshonden, maar ze zijn misschien niet geschikt voor iedereen. Deze energieke, aanhankelijke, speelse, leergierige honden houden er van om buiten te spelen en actief te zijn. Het is een slimme hond die moedig en moedig is. Het is daarom belangrijk dat de eigenaar autoriteit uitstraalt en een goed trainingsprogramma aanhoudt.

Shiba’s zijn ook gevoelig voor socialisatie en vereisen tederheid en liefde. Ze zijn niet geschikt voor drukke gezinnen of gezinnen met kleine kinderen. Een Shiba is ideaal voor een aktievolle persoon of alleenstaande die van een deep bond wil. Tegelijkertijd is de Shiba Inu een uitstekende metgezel voor oudere mensen die behoefte hebben aan een gezelschaps huisdier.

Als je een liefhebbende baas bent met geduld, krachtig optreden en een actief leven, dan kun je een uitstekende partij voor een Shiba Inu zijn. Een Shiba Inu maakt een geweldig gezelschap huisdier met veel liefde, loyaliteit en vrolijkheid!